W ostatnim czasie ludzie zaczęli przywiązywać coraz większą wagę do tego, jak wygląda ich dieta. Wybory żywieniowe, które dotychczas uchodziły za zdrowe, nagle stały się czymś nieodpowiednim, co wypadałoby wyeliminować. Sporo mówi się teraz na temat szkodliwości spożywania dużej ilości produktów odzwierzęcych, a zwłaszcza mięsa, w szczególności tego tłustego, zawierającego wysokie dawki nasyconych kwasów tłuszczowych. Dieta wegańska tego typu produkty eliminuje całkowicie. Niektórzy przechodzą na nią właśnie ze względów zdrowotnych, jednakże o wiele więcej osób robi to z powodów moralnych, nie chcąc przyczyniać się do dalszego wymierania różnych gatunków zwierząt i pragnąc chronić naturę przed globalnym ociepleniem, którego jedną z przyczyny jest właśnie masowa produkcja mięsa.
Czym właściwie jest dieta wegańska?
Jest to jeden ze sposobów żywienia, w którym dochodzi do eliminacji spożywania jakichkolwiek produktów odzwierzęcych. Wegańska dieta nie może więc zawierać nie tylko mięsa czy ryb (jak dieta wegetariańska), ale też i nabiału – serów, mleka, jogurtów i śmietan – oraz owoców morza bądź… miodu! Miód też jest w końcu produktem wytwarzanym przez zwierzęta, tak więc na diecie wegańskiej nie może on występować. Bardzo często osoby przechodzące na ten styl żywienia idą nawet o krok dalej i przestają używać jakichkolwiek wyrobów, do których produkcji wykorzystano zwierzęta. Nie kupują skórzanych ubrań, butów i torebek, a także uważają na to, by zawsze wybierać kosmetyki, które nie były testowane na zwierzętach. Weganizm można więc teraz uznać za styl życia. Najwyraźniej przejawia się on właśnie w sposobie żywienia, ale można go też wpleść swobodnie w inne sfery życiowe.
Z czego powinna się składać typowa dieta wegańska?
Skoro już wiadomo, czego nie powinno się na niej jeść, warto by było odpowiedzieć sobie na pytanie, z jakich produktów spożywczych może się składać ten typ diety. Bazuje on oczywiście na artykułach typowo roślinnych. Olbrzymią część każdego jadłospisu wegańskiego zajmują owoce i warzywa, ale też rośliny strączkowe, ziarna, pestki, orzechy i oleje roślinne. Weganom wolno jeść także produkty ziarniste. Mogą oni wplatać do jadłospisu zarówno zwykłe pieczywo, jak i ryże, kasze bądź makarony, choć zazwyczaj już po wstępnym zaznajomieniu się z zasadami diety nawet takich produktów unikają, tworząc dania niemalże z samych roślin. Początkowo może to się wydawać trudne, ale nawet do takiej diety każdy człowiek jest w stanie się przyzwyczaić.
Aby jednak dieta wegańska nie okazała się czymś niezdrowym dla organizmu i zapewniła mu wszystko to, czego potrzebuje on do normalnej codziennej pracy, należy szczególnie zadbać o to, by nie brakowało w niej białka – podstawowego makroskładnika, przeznaczonego przede wszystkim do budowy i rozwoju mięśni. Najlepszym źródłem białka jest oczywiście mięso. Nie znaczy to jednak, że nie można go czerpać z produktów typowo roślinnych. Bogate w białko są w szczególności rośliny strączkowe. Obiady wegańskie z tego powodu często tworzone są właśnie z różnych odmian fasoli, ciecierzycy czy soczewicy. Białko można też czerpać z soi, czyli np. wykonywanego z niej tofu. To doskonała alternatywa dla zwykłego mięsa. Odpowiednio przygotowane tofu potrafi smakować niemalże tak samo jak kurczak.
Dodatkowe rady
Przeciwnicy diety wegańskiej często zwracają uwagę na to, że poprzez spożywanie samych produktów roślinnych nie da się zaspokoić zapotrzebowania organizmu na wybrane substancje odżywcze. Akurat tutaj mają rację. Dieta wegańska zawsze będzie bowiem uboga w żelazo, które co prawda pojawia się w zielonych liściach roślin, ale jest go tam naprawdę niewiele – dużo mniej niżeli w mięsie. Kolejnym składnikiem, którego nie da się dostarczyć wraz z roślinnymi czy zbożowymi produktami, jest witamina B12. Akurat tę substancję wszyscy weganie powinni regularnie suplementować. To bardzo ważna witamina, która reguluje pracę układu nerwowego, odpowiada za czucie mięśniowe, wzmacnia odporność i chroni przed niedokrwistością.