Nierafinowany olej kokosowy i jego zastosowanie w kosmetyce

0
77

Olej kokosowy od kilku lat stał się pełnoprawnym produktem w naszych kuchniach. Chociaż właściwości pielęgnacyjne spopularyzowały go również w kosmetyce. Pozyskiwany jest z miąższu kokosów, charakteryzuje się przyjemnym zapachem nadającym potrawom zupełnie nowego wymiaru a w codziennej pielęgnacji pomaga walczyć z niedoskonałościami skóry.

Nierafinowany olej kokosowy

Najzdrowszym dla organizmu człowieka jest olej nierafinowany, tłoczony na zimno, zresztą podobnie jak ten pozyskiwany z oliwek. Olej kokosowy nierafinowany do temperatury 26° C zachowuje konsystencję stałą, charakteryzuje się białym kolorem, widocznymi słojami i przyjemnym, właściwym dla rośliny, zapachem kokosa. Kupując ten rodzaj oleju należy pamiętać, że posiada on stosunkowo krótki okres przydatności do spożycia, dlatego warto zdecydować się na mniejsze pojemniki, jeżeli tylko nie ma się zamiaru gotować w nim frytek.

Alternatywą dla oleju kokosowego nierafinowanego jest ten sam produkt, ale w postaci rafinowanej, o odmiennej technologii produkcji, a często też przy zastosowaniu różnego rodzaju substancji chemicznych utrwalających jego właściwości. Sposób produkcji i dodatki sprawiają, że otwarty pojemnik może stać w kuchni znacznie dłużej, jednak sam produkt pozbawiony już jest swoich właściwości prozdrowotnych. Olej kokosowy rafinowany jest bezbarwny i niestety pozbawiony charakterystycznego i przyjemnego zapachu kokosa. Jednak w przeciwieństwie do postaci nierafinowanej można używać go do smażenia i pieczenia.

Olej kokosowy w kuchni

Olej kokosowy nierafinowany można stosować do wypieków ciast, tortów i deserów. Używa się go także jako jeden ze składników dressingów do sałatek. Ponieważ nie powinno używać się go do smażenia ze względu na niską temperaturę spalania należy znaleźć dla niego zastosowanie w postaci surowej, np. do smarowania pieczywa.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here